Rotary Sofia | Проект „Ротарианско отличие-награда за магистър инженер в Техническия Университет София“
904
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-904,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Проект „Ротарианско отличие-награда за магистър инженер в Техническия Университет София“

Ежегодно от месец януари 2015

Ротари клуб София

София, България

Ежегодно отличие-награда „Ротарианско отличие-награда за магистър инженер в Техническия Университет  – гр. София“

ПРОГРЕС / ЗАВЪРШЕНОСТ0%

EUR 5 000

Сума проект

Насърчаваме идеала за служба във всички професии, както и дейности за развитие на лидерски умения на младите хора.

В изпълнение на една от целите на Ротари – да подкрепя и насърчава създаването и развитието на лидери във всички области на полезната човешка дейност, през 2014 г Ротари клуб София започна един устойчив, многогодишен проект, свързан с две от петте авенюта за служба: професионалната служба и службата на младежта. Проектът цели да насърчи идеала за служба във всички професии, както и дейности за развитие на лидерски умения на младите хора.

Ежегодното отличие-награда на Ротари клуб София е за абсолвент от Машиностроителния факултет на Техническия университет и е учредено от ротарианеца Цвятко Кадийски. То е в памет на инж. Цвятко Христов Кадийски, съосновател на първия български Ротари клуб, първия българин – получил стипендия от Ротари клуб.

Целта на отличието е да засили желанието и амбицията на младите инженери да имат смелостта да си поставят и преследват високи цели в професионалното и личностно развитие и да запомнят, че трябва да подават ръка назад, за да помогнат на следващите ги млади хора.. Желанието ни е то да се превърне в сериозна препоръка за професионалната им кариера, като свидетелство за признанието както от страна на Машиностроителния факултет на ТУ – София за способностите на отличените, така и от страна на Ротари за техните амбиции и лидерски качества.

Според статута на наградата, критерий за получаването е не само и не толкова успехът от изпитите. Взимат се предвид доказани способности за работа в екип, за научна и развойна дейност, оригиналност и актуалност на темата, осъществени научно-технически разработки, и научно технически публикации и доклади, участие в университетски, национални международни конкурси, състезания, изложения и други подобни доказателства за амбицията и способностите за лидерство. За наградата може да кандидатства всеки завършващ магистратура в машиностроителния факултет на ТУ София. Предложители за наградата могат да бъдат и преподаватели, научни ръководители на дипломна работа, ръководители на научно технически екипи Определянето на носителя на отличието става от комисия на Машиностроителния факултет, определена на декана на МФ. За да се запази авторитетът на наградата в професионалните и академични среди, комисията може да не присъжда годишната награда, ако никой от кандидатите не покрива минималните изисквания. Тъй като философията на наградата е да се подкрепя националната икономика и образование в Република България, кандидатите трябва да бъдат български граждани.

За да се повиши идеалната и емоционална значимост на отличието, то се връчва по време на официалната годишна церемония за връчване на дипломите на абсолвентите на Машиностроителния факултет. от представител на Ротари клуба.

Наградата в памет на инж. Цвятко Хр. Кадийски включва художествено оформен награден плакет, диплом за обещаващо начало в осъществяване на ротарианската идея „Бъди лидер в професията” и парична награда.

Първото ротарианско отличие бе връчено на 16 януари 2015 по време на тържествения акт на магистрите на Машиностроителния факултет випуск 2014 г и бе получено от на магистър инженер Мирослав Христов. Досега е присъждано шест пъти, но за пръв път през 2019 го получава жена – символично е, че това стана именно в годината, когато отбелязваме 30 годишнина от отваряне на Ротари за жени, както и това, че Мила Георгиева е родена в Панагюрище – откъдето е първият българин ротарианец- Събо Николов. Следващото връчване на ротарианското отличие ще бъде през февруари 2021 г.