Rotary Sofia | Младежки програми
172
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-172,page-child,parent-pageid-428,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Младежки програми

Година на чартиране

1995

Брой членове за 2016

25 активни младежи

Пишете ни

Младежки програми

Ротаракт клуб София

Младежките програми на Ротари включват Интеракт (възраст от 14 до 18 години), Ротаракт (възраст от 18 до 30 години), младежки лидерски награди (RYLA) и младежки образователен обмен.

Интеракт, спонсорирана от Ротари младежка организация, е стартирана от Борда на директорите на РИ през 1962 г. Първият Интеракт клуб е основано т Ротари клуб Мелбърн, Флорида, САЩ. Интеракт клубовете дават възможности за младите хора от гимназиите да работят заедно в света на приятелството на службата и международното разбирателство. Терминът Интеракт идва от „интер” от интернешънъл и „акт” от екшън (действие). Всеки Интеракт клуб трябва да се спонсорира и наблюдава от Ротари клуб и трябва да планира годишни проекти на служба за училището си, обществото и света. Днес има над 8 600 Интеракт клуба с над 200 000 члена в около 110 страни. Интеракторите развиват умения за ръководство и усвояват практически опит в провеждането на проекти за служба, а с това познават и удовлетворението, което идва от службата за другите. Основна цел на Интеракт е да дава възможности за младите хора да създават по-голямо разбирателство и добра воля с младежта по целия свят.

След успеха на Интеракт клубовете за гимназиална възраст през 60-те години, Бордът на РИ създава през 1968 г. Ротаракт. Новата организация е предназначена за подкрепа на отговорното гражданство и възможностите за ръководство в клубове от млади мъже и жени на възраст от 18 до 30 г. Първият Ротаракт клуб е чартиран от Ротари клуб Шарлот Норт в Шарлот, Северна Каролина, САЩ. През 2002 г. има 170 000 членове в над 7300 Ротаракт клубове в 153 страни. Ротаракт клубовете поставят акцента върху значението на личната отговорност като основа за личен успех и развитие на обществото. От всеки клуб се изисква да завърши поне два проекта за служба на година, единият в полза на обществото и другият за подпомагане на международното разбирателство. Ротаракт също така дава възможности за ръководство и професионално развитие. Ротаракторите се радват на много социални дейности и програми за подобряване на техните общества. Ротаракт клуб може да съществува само ако бъде постоянно спонсориран, насочван и съветван от Ротари клуб.

RYLA е интензивна обучителна програма за младите хора на възраст 14-30 години. qПрограмата обикновено се провежда под формата на семинар, лагер или workshop, с продължителност 3-10 дни, които са организирани от ротарианци от местния клуб или на дистриктно ниво.

Програмата за международен обмен изпраща ученици от гимназиален курс да учат или пътуват в чужбина за срок максимум една академична година с цел да подобрят международното разбирателство и добра воля. Учениците на възраст между 15 и 19 живеят в приемни семейства и получават личен опит за живота, културата и образованието в друга държава. Спонсорирани от изпращащите и получаващите Ротари клубове или дистрикти, обмените се осъществяват спрямо процедура предложена от борда на Ротари Интернешъшъл.