Rotary Sofia | Фондация Ротари
716
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-716,page-child,parent-pageid-428,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Фондация Ротари

Година на основаване

1917

Основна функция

Набиране на средства за проекти

Фондация Ротари

Някои впечатляващи проекти израстват от съвсем малки семенца. Ротари фондацията има подобно скромно начало. През 1917 г. президентът на РИ Арч Клъмф казва на делегатите на конгреса на Ротари в Атланта „изглежда, че е без съмнение подходящо да приемаме даренията с цел да правим добро на света.” Реакцията е учтива и благоприятна, но фондът бавно се осъществява. Една година по-късно Ротари фондът за дарения , както е първоначалното му име, получава първото си дарение от 26,50 щ.д. от Ротари клуб Канзас сити, Мисури, САЩ, какъвто бил балансът на сметката за конгреса в Канзас сити след годишната среща през 1918 г. Освен това малки суми се даряват всяка година, на след шест години фондът за дарения достига едва 700 щ.д. Десетилетие по-късно официално се основава Ротари фондацията на конгреса в Минеаполис през 1928 г. В следващите четири години фондът на Фондацията нараства до 50 000 щ.д. През 1937 г. е обявена цел от 2 милиона щ.д. за Ротари фондацията, но тези планове се прекъсват и изоставят при започването на Втората световна война.

 

През 1947 г. след смъртта на Пол Харис започва нова ера за Ротари фондацията след като започват да валят дарения в памет и чест на основателя на Ротари. От това време Ротари фондацията постига благородната цел за продължаване на „разбирателството и приятелските връзки между народите и различните нации”. Да 1954 г. Фондацията за пръв път получава половин милион долара дарения за една година, а през 1965 г. се получават 1 милион долара.

 

Зашеметяващо е да си представим, че от това скромно начало Ротари фондацията днес получава повече от 65 милиона всяка година за образователна и хуманитарна дейност по целия свят.