Rotary Sofia | Стартиране на кампания „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони“
1256
post-template-default,single,single-post,postid-1256,single-format-standard,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Стартиране на кампания „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони“

Стартиране на кампания „С теб сме: Превенция на рака на гърдата в слабонаселени райони“

Ранното диагностициране на рака на гърдата в повечето случаи спасява човешки животи

 

          Ротари клуб София, със съдействието на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) (основен изпълнител) и Национално сдружение на общините в Република България, ще осигури безплатни прегледи за превенция на рака на гърдата в слабонаселени и отдалечени райони. ЦЗПЗ разполага с многофункционален ехографски апарат, подвижен мамограф и специалисти, които да извършат клиничните прегледи. От 2012 г. до 2022 г., благодарение на дарения от редица организации, са проведени прегледи в 64 общини и отдалечени населени места, като са прегледани 18 877 жени и са установени 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти. Целевата сума на кампанията е 20 000 лв., които ще осигурят безплатни профилактични прегледи на около 1500 жени в 5 общини – Хасковска, Кърджалийска, Ямболска, Сливенска и Бургаска. Гарант на кампанията е Милена Попова – президент на Сдружение „Сороптимист Интернешънъл Съюз България“.

                                                                                                                   За кампанията:

Целта на Ротари клуб София и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) е да се организират прегледи на място в слабонаселени и отдалечени райони и така да подпомогнат най-уязвимите групи от населението, които поради бедност, отдалеченост и липса на здравна информация практически са лишени от първична профилактика на рака на гърдата – най-честото от всички ракови заболявания при жените. Ранното откриване на заболяването в много голяма степен влияе върху прогнозата и изхода от него.

ЦЗПЗ има значителен опит в организацията на тези прегледи, с подкрепата на Ротари Дистрикт, както и от Ротари клубовете в страната, желание и ентусиазъм за осъществяване на поредната кампания. Центърът разполага с многофункционален ехографски апарат, подвижен мамограф и специалисти, които да извършат клиничните прегледи.

Процеса по създаване на организация за тази инициатива включва осигуряване на помещение, разгласяване за нея сред населението, осигуряване на логистична подкрепа от общинската администрация, ангажиране на специалисти и изготвяне на график за посещенията.

През годините ЦЗПЗ и Ротари Клуб София имат изключително успешни съвместни инициативи в посока превенция рака на гърдата в слабонаселени и отдалечени райони. В началото на всяка година, от 2012 до 2020 година (до ковид кризата), чрез Националното сдружение на общините, ЦЗПЗ се обръща към всички общини, отговарящи на критериите, да заявят участие. Комисия определя списък от общини и график за провеждане на прегледите. Със съдействието на общините се осигуряват подходящи помещения и се съставя предварителен списък на желаещите да преминат профилактични прегледи. Приоритетна целева група са жените между 40 и 65 годишна възраст. Досега са проведени прегледи в 64 общини в отдалечени населени места, като са прегледани общо 18 877 жени и са установени 177 карцинома, 323 аденома и 652 кисти.

Прегледите се извършват от опитни специалисти – диагностици, напълно безплатни за жените и включват клиничен преглед и ехографско изследване. На всяка жена, за която има съмнение за злокачествен процес, се извършва изследване на място с подвижен мамограф. Всички жени, за които има съмнение за карцином, се насочват към специализирани болнични заведения за допълнително уточняване и лечение.

Можете да дарите ТУК