Rotary Sofia | Изложба „120 години от рождението на инж. Цвятко Кадийски“
1234
post-template-default,single,single-post,postid-1234,single-format-standard,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Изложба „120 години от рождението на инж. Цвятко Кадийски“

Изложба „120 години от рождението на инж. Цвятко Кадийски“

Изложба „120 години от рождението на инж. Цвятко Кадийски“ – пионер на напояването чрез дъждувне в България

    По случай 90 години от създаването на Ротари у нас, на 8 ноември. в Националния политехнически музей бе открита изложба „120 години от рождението на инж. Цвятко Кадийски“ – един от петимата първооснователи на Ротари в България. Той е българският инженер, известен с пионерската си работа за въвеждане на напояването чрез дъждуване в България..

  Изложбата се фокусира върху неговия професионален път и общественополезна дейност. С богат документален материал, различни уреди и оборудване, се илюстрира техническото развитие на България през първата третина на ХХ век, както и приноса на инж. Кадийски за тази еволюция. В периода 1935 – 1941 г. всички дъждовални инсталации у нас са проектирани и изпълнени от него. Планираните и създадени от Кадийски помпени станции към 1943 г. покриват почти 20% от изкуствено напояваните площи в страната. Любопитен факт е, че съоръжения от напоителната система в двореца „Кричим“, изградена още през 1935 г., работят и до ден днешен. Кадийски има и значителна заслуга за въвеждането на индивидуални водомери за всяко домакинство.
Освен признат професионалист, Кадийски е и изявен обществен деятел. Той е член на Дружеството на славянските инженери, на БИАД, на Съюза на Чешките инженери, на браншовия комитет за земеделски машини към Българския институт за норми (предшественик на Института по стандартизация) и на други организации. Като чешки възпитаник, завършил Чешката политехника в Бърно, той работи усилено за укрепване на българо-чешките културни и икономически връзки. Един от най-успешните обществени проекти, реализиран с неговото решаващо участие, е създаването на първия Ротари клуб у нас.

  В експозицията, обективно е проследена професионалната дейност на инж. Кадийски след 9-ти септември 1944 г., както и участието му при развитието на Научно-техническите съюзи в България.

  Изложбата е организирана предимно с предоставени оригинални документи и дарени на НПТМ предмети от инж. Кадийски и от неговия син – носещ същото име. Експозицията ще предизвика вниманието не само на хората с интерес към техниката и приложенията ѝ в земеделието, но и на всички, които ще поискат да научат повече за инж. Цвятко Кадийски – личност, оставила видима следа в техническото развитие на България.
Изложбата бе открита от посланика на Чехия г-н Кауцки и от ДГ Христо Михайловски. Присъстваха ПДГ Виолина Костова, ротарианци, представители на чешкото посолство, на Хидротехническия факултет на УАСГ, потомци на ротарианци, много приятели на музея.