Rotary Sofia | Прожекция на филм „Отскубнати до корен“
1228
post-template-default,single,single-post,postid-1228,single-format-standard,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Прожекция на филм „Отскубнати до корен“

Прожекция на филм „Отскубнати до корен“

Прожекция на филм „Отскубнати до корен“

    Филмът „Отскубнати до корен“ се посвещава на паметта на проф. Димитър Атанасов, един настоящ българин от графата “бивши хора“. Проф. Атанасов е последният президент на Ротари клуб София преди забраната му през 1941 от ЗЗД.

  Драматичният сюжет на тази фамилна история съживява факти от биографията на един забележителен учен, ротарианец и държавник с огромен принос към България, за съжаление почти напълно забравен от сънародниците си.

  Проф. Атанасов издейства от Рокфелеровата фондация средства за изграждането на Агрономическия факултет – една от емблемите на София и до днес; написва първите учебници по фитопатология и приема първите специализанти от Балканите. Основава Института за защита на растенията; оглавява Софийския клуб на Ротари България през 1940-41 г. Като “министър по неволя” на земеделието в кабинета на Георги Кьосеиванов създава първия в България Закон за защита на природата и дава на Витоша статута “Национален парк”. По времето на кмета инж. Иван Иванов в столичните паркове са засадени невиждани сортове лалета, селектирани и отгледани собственоръчно от Атанасов в безпрецедентна “земеделска лаборатория” на открито в с. Мрамор, засята с декари плодни дървета и декоративни растения. Когато по обвинение в “шпионаж” за Америка е изселен, арестуван, а семейството му е натикано в графата “бивши хора”, градината на Атанасов не просто е “национализирана” – тя е стъпкана, дърветата отскубнати от корена, и този рай е оставен от народната власт да буреняса „за назидание“. Като растенията си Атанасов е стъпкан и забравен. Негов портрет не посреща студентите от днешния Биологически факултет в построената от него сграда, за разлика от тази в Университета „Уисконсин-Медисън“, където той е работил и откъдето се завръща в България.

  Документалният киноразказ в „Отскубнати до корен“ тече през живописните спомени на дъщеря му Елена, базиран е на нейните мемоари. Тя е един от възстановителите на Ротари Клуб София през 1991 г. и негов постоянен член до смъртта си през 2017 г. Разговорите и интервютата с други участници във филма прибавят към художествено-документалния разказ и дебата по важна тема: за доброволната амнезия на обществото ни по темата за миналото. А у нас ротарианците особено вълнение предизвиква представянето на ротарианската дейност на професора, както и разказа за неговия ментор – първият български ротарианец Събо Николов.

    Прожекцията, организирана от Ротари клуб София е предшествана от премиерните прожекции в София в кино Одеон и от първата ротарианска прожекция, организирана от Ротари клуб Видин, получили широк емоционален отзвук. И с вече официални признания: наградата „Най-добър документален филм“ в престижна селекция от ново българско кино на фестивала „Киноваканция“ – Бургас’2023; Honorable Mention от Brussels Capital Film Festival; наградата на Председателя на журито на DOCK FF – Бургас’2023. През март 2024 г филмът ще бъде прожектиран пред Европейския парламент и Европейската комисия.