Rotary Sofia | Пионерът на напояването чрез дъждуване в България“ от Цвятко Кадийски
Нова книга от поредицата, посветена на историята на Ротари в България и на живота на българските ротарианци. Публикацията е посветена на 30-тата годишнина от възстановяването на Ротари в България. Представен е един от първооснователите на Ротари у нас Цвятко Кадийски-баща.
книга,Цвятко Кадийски,напояване чрез дъждуване,book,Tsvyatko Kadiyski
934
post-template-default,single,single-post,postid-934,single-format-standard,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

„Пионерът на напояването чрез дъждуване в България“ от Цвятко Кадийски

Корица на книга на инж. Цвятко Кадийски

„Пионерът на напояването чрез дъждуване в България“ от Цвятко Кадийски

Корица на книга на инж. Цвятко КадийскиВ рамките на програмата на Ротари клуб София „Историческо наследство“, от печат излезе нова книга от поредицата, посветена на историята на Ротари в България и на живота на българските ротарианци. Публикацията е посветена на 30-тата годишнина от възстановяването на Ротари в България.

Представен е един от първооснователите на Ротари у нас Цвятко Кадийски-баща. За хората с интерес към техниката и приложенията й в земеделието ще бъде интересно да узнаят как той въвежда в България високо ефективното напояване чрез дъждуване. Между 1935 и 1941 г. всички дъждовални инсталации в България са проектирани и изпълнени от него. Проектираните и изградени от него помпени станции пък, към 1943 г покриват около 20% от изкуствено напояваните площи в страната. Любопитна е информацията за напоителната система в двореца Кричим,изградена през 1935 г, която работи до ден днешен. Не е забравен приносът му за механизацията на земеделието, за създаването на модерните оризища в Ямболско, за въвеждане на индивидуални водомери в жилищата. Изключително ценни са публикуваните за първи път снимки от първите международни пловдивски панаири вкл. първия републикански през 1947 г. Не е забравена обществената му дейност, подкрепата за българската култура, работата за укрепване на българо-чешките културни, икономически и ротариански връзки.. Цяла глава е посветена на ротарианската му дейност.

Проследени са подробно годините 1945-1948 г., за да се види омагьосаният кръг в който изпада голяма част от предприемчивата българска техническа интелигенция. Не напразно тази глава е наречена „години на илюзии и безпокойство“. В главата „Променената реалност“ ще се запознаете как той продължава да пласира своите познания и огромен опит, въпреки огорчението от внезапно и безсмислено прекъснатата успешна работа. Подробно са разгледани „срещите“ му с органите на ДС… Проследен е последният етап от живота му, когато той посвещава времето си на Научно-техническия съюз и на създаването и развитието на Националния политехнически музей.

Една особено голямо достойнство на книгата е огромният брой снимки и документи, свързани с техническото развитие на България през първата третина на ХХ в., много от които се публикуват за първи път.

Много висока оценка както за формата, така  и за съдържанието на книгата се съдържа в предговора, написан от проф.- Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН. 24 номерирани екземпляра клубът дарява на музеи, библиотеки и научни институции. Въпреки всички затруднения (почти като детективски роман се чете разказа по откриване на част от архивния материал….), книгата е факт и ще сме радостни, ако повече хора се запознаят с тази личност, оставила видима следа в тех­ническото развитие на България през втората третина на ХХ в. Поради Ковид кризата представянето вече три пъти се отлага, но в една „пролука“ на ограниченията, по време на съвместна среща та РК София и РК Витоша стана първото запознаване на приятелите с това най-ново издание на РК София. За всеки, който се интересува от повече подробности  – c.kadiyski@abv.bg