Rotary Sofia | Ротариански конкурс за плакат „ДАЙ ПЪТ НА ЖИВОТА“
891
post-template-default,single,single-post,postid-891,single-format-standard,everest-forms-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Ротариански конкурс за плакат „ДАЙ ПЪТ НА ЖИВОТА“

Ротариански конкурс за плакат „ДАЙ ПЪТ НА ЖИВОТА“

На 23 октомври от 11 часа, ден след като носенето на маски на открито отново стана задължително, в двора на 6-то основно училище „Граф Игнатиев“ в София се проведе събитие, на което бяха обявени резултатите от националния младежки конкурс „Шофирай отговорно – Дай път на живота“. Този конкурс е част от образователната кампания „Дай път на живота“, започнала преди две години по инициатива на Ротари клуб София, като целта е да се намали големият брой на ранените и убитите по пътищата на страната. Обществеността оцени тази наша инициатива и признанието не закъсня.През 2019 г. на осмото издание на конкурса на фондация „Годишни награди за пътна безопасност“ образователната кампания „Дай път на живота!“ получи първа награда.

Финалното събитие протече при спазване на всички необходими предпазни мерки от присъстващите: участници, учители и преподаватели от училища, гимназии, университети по изкуствата, представители на институциите – МОН, Отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ – МВР, Институт по психология – МВР, НБУ, СБУ, СБА и други, които подкрепиха инициативата на Ротари клуб София, осъществена с професионалното съдействие на Сдружение „Международно триенале на сценичния плакат“. Инициативата бе подкрепена и от софийски Ротари клубове – РК Витоша, РК Възраждане, РК Капитал, РК Интернешънъл, както и от РК Велико Търново

В обръщението си към присъстващите инициаторът и водещ проекта Христо Михайловски приветства присъстващите и подчерта: Експертният анализ показва, че образованието играе ключова роля за промяна на тази ужасна действителност. Нашата кампания изпраща ясно послание за подкрепа на толерантното поведение на шофьорите, срещу арогантността и агресията на пътя във всичките им форми и проявления, за самоконтрол и способност за преценяване на собствените възможности зад волана, за активна позиция на спътниците в автомобила …“

Над сто плаката показаха, че младите хора са взели присърце инициативата на ротарианците и са дали израз на своето съпричастие към проекта. Внушението от плакатите е много силно: едно художествено предупреждение да се спазват правилата за пътно движение, да се уважават всички участници в него, да се каже „стоп“ на агресията и арогантността при шофиране, „да се даде път на живота“. Както отбелязаха членовете на журито нивото е изненадващо високо и въпреки младата си възраст мнозина участници в конкурса представиха качествени и професионално направени плакати.

С първа награда за цялостно представяне бе отличен 25-годишният студент Ивайло Тодоров от Националната художествена академия в София, представил четири плаката. Наградата бе връчена от заместник министър г-жа Таня Михайлова на Министерство на образованието и науката.

Много хора успяха да ги видят плакатите още преди церемонията, защото седмица преди нея на оградата на 6-то ОУ откъм бул. „Граф Игнатиев“ и ул. „Шести септември“ – един много оживен кът на столицата, беше монтирана експозиция с плакатите, отпечатани на пана от винил.

Избрана част от тях ще бъде включена в пътуваща изложба „Дай път на живота!“, която ще обиколи редица областни градове в страната в рамките на едноименната образователна кампания, започната през 2018 г. от Ротари клуб София. Първи изразиха желание за домакинство на бъдещата пътуваща изложба от МОН в лицето на зам. министър Таня Михайлова и представителите на отдел „Пътна полиция“ към ГД „Национална полиция“ на МВР.